Angst voor tandarts of mondhygiënist

Helaas zijn er heel wat mensen die om verschillende redenen angstig zijn voor de behandeling bij de tandarts of mondhygiënist. Bent u bang? U bent niet alleen. Een kwart van de Nederlanders is bang voor de tandarts. Zo’n 800.000 Nederlanders zijn zelfs zo bang voor de tandarts, dat ze niet meer durven te gaan (tandartsfobie). De kans is groot dat ze op termijn problemen krijgen aan tanden, kiezen en tandvlees. Gelukkig is er wel iets aan deze angst te doen.

Oorzaken van de angst

De oorzaken van angst voor de tandarts kunnen heel verschillend zijn en gaan vaak terug tot de jeugd. Een persoon met angst heeft in veel gevallen het nodige te verduren gehad bij de (school)tandarts. In andere gevallen is de angst doorgegeven door de ouders of afkomstig van ‘griezelverhalen’ op school.

Uitstel van de behandeling

Als u het bezoek vaak lang uitstelt, gaat het gebit zichtbaar achteruit. Een slecht gebit doet uw zelfvertrouwen en uw sociale leven zeker geen goed. U realiseert zich wellicht steeds meer dat er van alles aan uw gebit gedaan moet worden, waardoor de drempel steeds groter wordt. U zult dus iets aan de angst moeten laten doen. En dat liever vroeger dan later. Dan is het beter dit zo snel mogelijk te doen, omdat de schade altijd minder is dan wanneer u het nog langer uitstelt.

Mijn ervaring

In het behandelen van mensen met “tandarts-angst” heb ik ruime ervaring.
Er wordt voor elke afspraak ruim de tijd en aandacht besteed, zodat ik een duidelijk beeld krijg van de klachten en wensen. Hierdoor kunnen we samen in overleg tot een behandelplan komen, zodat er voor iedereen een passende behandeling uitkomt.